KLIPPNING AV HÄST

Vi har investerat i en rejäl sax för klippning av häst, och kan erbjuda intresserade att få hjälp med att få en fin "frisyr" på hästen.

Vi har i stort sett bara positiva erfarenheter av klippning. Hästen blir piggare att rida, svettas mindre, men den stora vinsten är att den torkar mycket fortare efter ridturerna. Om hästen klipps i september/oktober hinner pälsen växa vidare, så att den blir lagom tjock så att hästen inte behöver ha täcke.

PRISER:
Helklippning - 500kr/häst
Halvklippning - 300 kr/häst
Hals - 200 kr/häst

 

Varför ska man klippa sin islandshäst?

Det finns många olika åsikter om man ska klippa sin islandshäst eller ej.

För att undvika överhettning
Lite kortfattat kan man säga att hästar är jämnvarma (homeoterma) djur, som hela tiden strävar efter att hålla kroppstemperaturen konstant. När hästens muskler arbetar bildas värme, som i sin tur höjer kroppstemperaturen. Överskottsvärme går ut genom huden och en del genom utandningsluften.

Om hästens kroppstemperatur ökar mycket svettas hästen, vilket är ett effektivt sätt att få ner kroppstemperaturen. Om inte hästen kan göra sig av med överskottsvärmen blir den överhettad - detta kan skada vävnaderna och i värsta fall leda till döden.

Rider vi så mycket att hästarna blir överhettade måste vi klippa dem, spola dem med vatten eller rida mindre.

Många upplever att hästen blir arbetsovillig i samband med pälssättningen. Detta är ofta en fråga om överhettning på grund av kombinationen vinterpäls och varmt väder ute.Hästen blir inte seg av att pälshåren växer.

Klippta hästar torkar snabbare
Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen vid träning bort lättare, och skulle hästen ändå bli svettig torkar den snabbare.  Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt.

För att undvika pälsätare & löss
Vissa hästar får löss eller pälsätare varje höst/vinter. Besvären kan minska om man klipper pälsen under manen, då blir det inte så varmt och fuktigt för ohyran trivs inte så bra när det är torrt.

När ska hästen klippas?
Om hästen klipps i september/oktober hinner pälsen växa vidare, så att den blir lagom tjock så att hästen inte behöver ha täcke.

Välj klippstil efter ridstil
Det kan räcka med att bara klippa hästen där den svettas. För islandshästar kan det räcka med ett triangelformat "spår" på undersidan av halsen ner mot bogen - jämför det med att du själv "öppnar jackan" då du blivit varm.